sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Hitaasti, mutta varmasti

Synnytykset ovat erilaisia ja niin oli tämäkin tapaus. Omalle kohdalle on kerran aikaisemmin sattunut samantapainen, hitaasti etenevä synnytys, kun ensimmäinen bcnarttuni Kiia (Pikkupaimenen Dixie Dew) synnytteli ensimmäistä pentueettaan jopa 4h väleillä seuraavaan pentuun. Mutta asiaan...

Ixillä oli vedet meneet siinä aamuyön aikana. Kunnon supistukset alkoivat klo 6.00 jälkeen ja klo 7.00 aikaan alkoivat varsinaiset ensimmäiset kunnon työntöpoltot. Työntöpoltot olivat hyvin normaalin oloiset, voimakkaat ja niitä tuli tiheään, mutta silti ei tuntiin ollut pentua kuulunut. Tein ensimmäisen sisätutkimuksen klo 8.00 jälkeen. Pentu tuntui synnytyskanavassa. se oli nenu ja jalat edellä tulossa ja ihan hollillakin tuntui olevan. Stimuloin lisää supistuksia sisähieronnalla ja supistukset olivat hyvät. Siitä huolimatta pentu ei edennyt mihinkään. Ei auttanut muuta kuin soitella eläinlääkäriasemalle.

Ensimmäisellä eläinlääkäriasemalla olivat vähän nihkeitä ottamaan vastaan ja vastaanotossa keskustelut välittänyt (puhui itse eläinlääkärin kanssa) eläintenhoitaja käski vain kävelyttää narttua ja odotella. No koska tässä oli jo kävelytetty ja odoteltu ihan tarpeeksi niin soitin heti perään Pet-Vettiin. Siellä oltiin paremmin palveluhenkisiä. Keskustelin eläinlääkärin kanssa, joka kehotti tulemaan klinikalle. Siellä olisi kuitenkin valmiudet suorittaa sektio, jos tilanne ei etenisi normaalisti. Lähetin Ixin sitten klinikalle isännän kanssa klo. 9.00 jälkeen, jonka jälkeen itse lähdin töihin. (Olin ensimmäistä viikkoa uudessa työpaikassa, joten en viitsinyt anoa heti vapaata). Ei meitä kahta kuitenkaan olisi tarvittu klinikalla. Tulipahan isäntäkin lopulta kunnolla perehdytettyä koirien synnytyksen kulkuun.Isäntä laittoi klinikalta väliaikatietoja tekstiviesteinä. Pet-Vetissä palvelu oli koko ajan erittäin ensiluokkaista. Jopa isännästä pitivät huolta :) Kahvi ja välipalatarjoilu pelasi. Hoitajat olisivat ruokaakin lähteneet hakemaan, kun heillä oli oma tauko, mutta isäntä kieltäytyi, eikä halunnut vaivata heitä. Hoitava eläinlääkäri Leili Lemmetti, jopa jäi työvuoronsä jälkeen hoitamaan Ixiä. Palvelusta ei voi valittaa :)

Klinikalla Ixille laitettiin heti tippa, jonka kautta se sai tarvittavat "boostit", mm. oksitosiinia. Ensimmäinen pentu oli hieman sininen syntyessään, koska oli ollut synnytyskanavassa niin kauan, mutta virkosi kuitenkin nopeasti ja söi heti hyvin. Toisen pennun jälkeen he ottivat röntgenkuvat, että tietäisivät kuinka monta on vielä tulossa. Siinä vaiheessa oli jo kolmas pentu siirtynyt synnytyskanavaan. Kolmannen pennun jälkeen Ixiltä otettiin verinäyte verenkuvaa varten, joka oli normaali. Pentujen sydämensykkeet tarkistettiin myös samaan aikaan ultraamalla.
Ixi sai päivän aikana myös Hill´s a/d energiaruokaa. Kolmasti oli leikkaussalia oltu varaamassa sektiota varten, mutta aina kumminkin meni normisynnytys edelle, koska emän ja pentujen vointi olivat hyvät.

Pentujen syntymäajat ja erityistuntomerkit:
1. uros, syntyi klo 10.20 (tricolour, iso musta täplä otsalla)
2. uros, syntyi klo 10.50 (tricolour, iso musta täplä ylävatsassa)
3. narttu, syntyi klo 11.55 (mustavalkoinen, eniten valkoista päässä)
4. narttu, syntyi klo 14.55 (klassinen mustavalkoinen, sydänkuvio otsassa, iso musta täplä vatsassa)
5. narttu, syntyi klo 17.30 (klassinen mustavalkoinen, pidempi ja ohuempi valkoinen piirto otsassa)

Ixi oli ihan poikki päivän jälkeen ja niin taisi isäntäkin olla. Kolmannen ja neljännen pennun välillä Ixi oli levännyt iskän vierellä. Neljännen pennun jälkeen Ixi nukkui sikeästi parin tunnin tirsat. Ixi on kuitenkin voinut nyt hyvin ja pennut ovat erittäin elinvoimasia ja ahneita syömäreitä. Toivon mukaan tästä edespäin kaikki sujuisi hyvin :)